Côte Chalonnaise
Côte Chalonnaise
Michel Briday
Locatie: Rully. Stéphane Briday, een man met passie, heeft het domein in 1988 van zijn vader Michel overgenomen in de Rully streek. Het zijn gastronomische wijnen met een volle fruitigheid en zuurtegraad. Wijnstokken van 30 tot 80 jaar.
Joblot
Locatie: Givry.Jean-Marc Joblot is de 4e generatie die dit groots domein op ongekende hoogtes brengt, het is een wijnmaker die als één van de belangrijkste referenties wordt geciteerd in de regio en binnen de Côte Chalonnaise. De Givry wijnen (rood en wit) bevatten veel fruit, mineraliteit en getuigen van een rijke finesse.
Michel Juillot
Locatie: Mercurey. Laurent Juillot is de zoon van Michel, hij nam eind 1990 het domein over. Dit domein is één van de weinige referenties, in Mercurey, dat ook oudere jaargangen (met jaargang 2000) op de markt brengt. De witte is gekenmerkt in de neus door zijn witte bloemen, anijs en citrus vruchten.
Côte de Beaune
Côte de Beaune
Camille Giroud
Locatie: Beaune. Camille Giroud stond bekend voor zijn uiterst traditionele Bourgognes, met 24 tot 36 maanden opvoeding in oude pièces, met handhaving van de biologische druiven teelt. Carel Voorhuis is de huidige oenoloog, die opteert voor wijnen met veel mooi fruit, maar toch met het potentieel van grote bewaarkracht en finesse.
Roger Belland
Locatie: Savigny-les-Beaune. Roger en Julie Belland (vader en dochter) beschikken over meer dan 24 ha. voor de productie van heerlijke wijnen in de Côte de Beaune. Wijngaarden beplant met grassoorten, hand pluk, enkel de selectie van zeer rijpe druiven, temperatuur controle en een lagering van minstens 1 jaar op eiken vat.
Patrick Javillier
Locatie: Meursault. Patrick Javillier’s filosofie is gebaseerd op de strikte vinificatie van de kenmerken van elk perceel volgens de gegeven klimatologische omstandigheden. 100 % ontstelen, fermentatie van de most op eiken vat, minimale battonage, 18 maanden lagering, geen of weinig filtratie.
V.&F. Jouard
Locatie: Chassagne-Montrachet. François & Vincent Jouard (2 broers en 5e generatie) bezitten 11 ha (60 % wit, 40 % rood) en hanteren een methode lutte raisonné. Manueel wordt er geoogst, de druiven worden direct geperst en opgevoed in eiken vaten (30 % nieuw) gedurende 11 maanden, nadien een lichte filtratie voor de botteling.
Vincent Latour
Locatie: Meursault. Vincent Latour, wijnmaker van de schitterende wijnen uit Meursault, vinifieert ook druiven van bevriende wijnmakers, om het gamma te verbreden. Met respect voor een doorgedreven bewerking van de wijngaard, al dan niet een débourbage voor de fermentatie, maakt hij gebruik van deels nieuwe eik en meerjarige eiken vaten voor de opvoeding.
Chandon de Briailles
Locatie: Pernand-Vergelesses. Claude & François de Nicolay (zus en broer) zijn reeds de 7e generatie die dit domein beheren. Deze wijnmakers beheersen de biodynamie en zuiverheid ten top, geen evidentie in de Bourgogne regio gezien de vele risico’s. Natuurlijke gisten en manuele pluk met selectie van de druiven in de wijngaarden, en 15 maanden lagering op vaten van 5 jaar ouderdom, geen filtratie.
Latour-Giraud
Locatie: Meursault. Met de oprichting door Jean Latour-Boillot in 1680, zijn de minzame Jean-Pierre Latour (wijnmaker) en zijn zus Florence de huidige eigenaars van de vooral schitterende witte wijnen (85 %). De wijnen hebben een mooi bewaar potentieel door de focus op delicate zuren, minerale eigenschappen en finesse.
François Mikulski
Locatie: Meursault. François Mikulski (wijnmaker) heeft 3 basis principes die zijn grootse wijnen omschrijven: authenticiteit, elegantie en zuiverheid. De kennis van de wijngaarden (biologische teelt), de pluk van gezonde en rijpe druiven, natuurlijke gist en een gebruik van de fijne lie draagt bij tot de kwaliteit van top witte wijnen. Fermentatie van 3-4 maanden in authentieke kelders (6-8°C winter), 12 maanden opvoeding in eiken vaten (20 % nieuw), gevolgd door een collage.
Rossignol-Cornu
Locatie: Pernand-Vergelesses. Didier en Alexander Rossignol staat aan het hoofd van het domein van ongeveer 5 ha. Tijdens het vinifiëren, worden alle druiven voor de rode wijnen bij 7°C gemacereerd om de extractie van de kleur en de aroma’s te bevorderen. De gisting gebeurt in houten vaten, alsook de lagering tot 9 – 10 maanden zorgen voor karaktervolle wijnen, die pas 2 to 3 jaar later na de oogst op de markt komen.
Patriarche A & C
Locatie: Meursault. De wijnen van Domaine Alain Patriarche worden afzonderlijk gevinifieerd per perceel, om alle intrinsieke kenmerken van het terroir te behouden. De top druiven worden strikt gescheiden en bovendien vergist in nieuwe vaten en oudere vaten. Na een rijping van 12 maanden op droesem wordt de witte wijn gebotteld met een minimum aan klaring en interventie voor de helderheid. De blauwe druiven worden koud gemacereerd, inclusief een pigeage, en nadien 12 maanden in vaten gerijpt.
Simon Bize& Fils
Locatie: Savigny-les-Beaune. Na de onverwachte dood van Patrick Bize (4e generatie), is de kwaliteitsgarantie gehandhaafd door zijn vrouw Chisa en zijn zus Mariëlle. Dit uit zich in delicate wijnen met zeer mooie zuren en loepzuivere rijpheid. De fijne lie wordt gebruikt voor een verdere lagering gedurende 6-12 maanden, met een melkzuurfermentatie bij lage temperatuur. Een referentie in de streek.
Côte de Nuits
Côte de Nuits
Bertagna
Locatie: Vougeot. Denis Rozat’s filosofie is een respect voor de natuur, een biologische en duurzame wijnbouw. Strenge selectie van de druiven, 70 % tot 100 % ontstelen, met 5-8 dagen maceratie, natuurlijke gist. Lage druk persing. Lagering voor 18 maanden in 30-50% nieuwe eiken vaten, zonder filtratie.
Lucien Boillot
Locatie: Gevrey-Chambertin. Pierre Boillot (3e generatie en zoon van Lucien) is de wijnmaker. Hier wordt aan traditionele wijnbouw gedaan, met een combinatie van biologisch en culture raisonnée. Opvoeding in 30 % nieuwe eiken vaten, met 16 tot 18 maanden lagering, botteling door gravitatie, geen filtratie.
Des Perdrix
Locatie: Premeaux-Prissey (Nuits-Saint-Georges). Robert Vernizeau is wijnmaker op domein Perdrix (Premeaux Prissey), terwijl Enrico Peyron wijnmaker is op Château de Chamirey in Mercurey. Domein Perdrix is inmiddels tot de top gaan behoren. Voor de pinot noir wijnen is er een manuele pluk van de druiven, een lage temperatuur controle tijdens de fermentatie en een lagering in 60 % nieuwe eiken vaten voor 15 maanden
Domein Gille
Pierre Gille, de 7e generatie, en een vorige carrière als lijn piloot, nam dit domein over met de ambitie en passie om nog meer kwalitatieve wijnen te produceren. Hier wordt de biodynamische en biologische wijn methodiek toegepast, de wijnstokken zijn 45-70 jaar oud. Een natuurlijke trage koude vergisting en 5-7 dagen maceratie, en een klassieke vinificatie. Het zijn wijnen met een natuurlijk karakter.
Michel Gros
Locatie: Vosne-Romanée. Michel Gros, zoon van Jean (6e generatie) uit de zeer bekende Gros familie, die reeds actief is in Vosne-Romanée sinds 1830, heeft dit domein aan de absolute top gebracht, met een zeer klassieke productie methodiek van de meest verfijnde pinot noir. Rigoureuze selectie van de druiven op de wijngaard, ontstelen, persing na lange maceratie, en opvoeding in eiken foeders.
Olivier Guyot
Locatie: Marsannay-la-Côte. Olivier Guyot is een karakter mens, “il n’y a pas de grand vin sans raisin de qualité”. Zoals vroeger worden de wijngaarden (gem. 50 j. oud) bewerkt met paarden, uiteraard manuele pluk. Strenge norm op rendement. Lutte raisonnée.
Taupenot-Merme
Locatie: Morey-Saint-Denis. Virginie Taupenot en Romain Taupenot (broer en zus) beheren dit prestigieuze domein, dat sinds 1749 zijn oprichting kent. Een productie van 19 appellaties, op 13 ha. met 4 Grands Crus, 6 Premiers Crus, 7 villages en 3 regionale appellaties. De vinificatie van elke wijngaard brengt een unieke wijn op. Virginie is president van “Femmes et vins de Bourgogne”
Tortochot
Locatie: Gevrey-Chambertin
In 2003 hebben Gabriël & Chantal Tortochot de overschakeling ingezet van de bio wijncultuur, wat een behoorlijk risico inhoudt vooral in de Bourgogne streek. Het volledig ecosysteem wordt bewaard, er wordt geploegd, er is de grasgroei in de wijngaard, het gebruik van phytotherapeutische middelen, om maximaal de expressie van de grond te benadrukken. De wijnen getuigen dan ook van een zeer mooie balans van mooi zuiver fruit, veel mineraliteit en een grote textuur. “Environmentally-friendly wine-growing and organic wine-growing”
Chablis en Grand Auxerrois
Chablis en Grand Auxerrois
Pinson
Locatie: Chablis. Laurent Pinson heeft een heel duidelijke visie voor een natuurlijke extractie van de Chardonnay, moderne technieken worden gebruikt enkel als hulpmiddel, manuele pluk wordt gecombineerd met een lagering op eiken vaten. Veel mondvulling, met schitterende zuren in balans.