Côte de Nuits

Domein Bertagna

Denis Rozat’s filosofie is een respect voor de natuur, een biologische en duurzame wijnbouw. Strenge selectie van de druiven, 70 % tot 100 % ontstelen, met 5-8 dagen maceratie, natuurlijke gist. Lage druk persing. Lagering voor 18 maanden in 30-50% nieuwe eiken vaten, zonder filtratie.

Domein Simon Bize

Patrick Bize (4e generatie) is een man van principes, met de grote zorg om druiven te oogsten met zeer goede zuren en voldoende rijpheid. Dit zijn wijnen met een delicate fijnheid, enkel de heldere sap lie (sedimentatie van de grove lie) wordt gebruikt voor verdere fermentatie bij lage temperatuur (20-24°C) en een 6-12 maanden lagering.

Domein Lucien Boillot

Pierre Boillot (3e generatie en zoon van Lucien) is de wijnmaker. Hier wordt aan traditionele wijnbouw gedaan, met een combinatie van biologisch en culture raisonnée. Opvoeding in 30 % nieuwe eiken vaten, met 16 tot 18 maanden lagering, botteling door gravitatie, geen filtratie.

Domein Devillard (des Perdrix)

Robert Vernizeau is wijnmaker op domein Perdrix (Premeaux Prissey), terwijl Enrico Peyron wijnmaker is op Château de Chamirey in Mercurey. Domein Perdrix is inmiddels tot de top gaan behoren. Voor de pinot noir wijnen is er een manuele pluk van de druiven, een lage temperatuur controle tijdens de fermentatie en een lagering in 60 % nieuwe eiken vaten voor 15 maanden

Domein Gille

Pierre Gille, de 7e generatie, en een vorige carrière als lijn piloot, nam dit domein over met de ambitie en passie om nog meer kwalitatieve wijnen te produceren. Hier wordt de biodynamische en biologische wijn methodiek toegepast, de wijnstokken zijn 45-70 jaar oud. Een natuurlijke trage koude vergisting en 5-7 dagen maceratie, en een klassieke vinificatie. Het zijn wijnen met een natuurlijk karakter.

Domein Michel Gros

Michel Gros, zoon van Jean (6e generatie) uit de zeer bekende Gros familie, die reeds actief is in Vosne-Romanée sinds 1830, heeft dit domein aan de absolute top gebracht, met een zeer klassieke productie methodiek van de meest verfijnde pinot noir. Rigoureuze selectie van de druiven op de wijngaard, ontstelen, persing na lange maceratie, en opvoeding in eiken foeders.

Domein Gros Frère & Soeur

Dit domein wordt beheerd door Bernard Gros, de broer van Michel Gros. De wijnen typeren een combinatie van traditionele wijnbouw met de moderne vinificatie, een fermentatie in betonnen vaten met temperatuur controle, en een verdere opvoeding in “barriques bourguigonnes” (228 l), speciaal gedroogd en gebrand volgens hun specificaties.

Domein Olivier Guyot

Olivier Guyot is een karakter mens, “il n’y a pas de grand vin sans raisin de qualité”. Zoals vroeger worden de wijngaarden (gem. 50 j. oud) bewerkt met paarden, uiteraard manuele pluk. Strenge norm op rendement. Lutte raisonnée.

Domein Taupenot-Merme

Virginie Taupenot en Romain Taupenot (broer en zus) beheren dit prestigieuze domein, dat sinds 1749 zijn oprichting kent. Een productie van 19 appellaties, op 13 ha. met 4 Grands Crus, 6 Premiers Crus, 7 villages en 3 regionale appellaties. De vinificatie van elke wijngaard brengt een unieke wijn op. Virginie is president van “Femmes et vins de Bourgogne”

Domaine TORTOCHOT

“Environmentally-friendly wine-growing and organic wine-growing”

Wat begonnen is in 2003, was voor Tortochot een belangrijk project, dit vooral om in de wijngaard een ambitie te bereiken om volledig milieu vriendelijk te kunnen werken. Er werd beslist om volledig over te schakelen naar een bio wijncultuur, wat een behoorlijk risico inhoudt vooral in de Bourgogne streek.

Tortochot gebruikt enkel bio ingrediënten voor de behandeling van de wijnranken en phyto preparaten. Het volledig ecosysteem wordt bewaard; er wordt geploegd en grasgroei zorgt voor competitie met de wijnranken, om zo de expressie van de grond met zijn grote mineraliteit te benadrukken.
De wijnen getuigen dan ook van een zeer mooie balans van mooi zuiver fruit, veel mineraliteit en een grote textuur waarbij de wijnen lang kunnen bewaren. Het domein wordt geleid door de dochter Chantal van Gabriël Tortochot.